Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
За този блог
Автор: seaden
Категория: Технологии
Прочетен: 70312
Постинги: 20
Коментари: 25
Гласове: 95
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Постинг
05.01.2010 15:41 - Бактерии привеждат в движение наномеханизми
Автор: seaden Категория: Технологии   
Прочетен: 1280 Коментари: 0 Гласове:
0



Източник: astrobio.eu

Способността да се използва и контролира енергията на бактериалните движения е важна предпоставка за по-нататъшното развитие на хибридни биомеханични системи, които се управляват от микроорганизми. Днес на тях се гледа като бъдещето в развитието на нанотехнологиите.

За да илюстрираме казаното по-горе ще преведем един пример от проведено наскоро проучване.

"Частиците са един милион пъти по-масивни от бактерии", обяснява главният изследовател на проекта Игор Арънсън. "

За усвояването на тези малки задвижващи бактерии микромеханизмите се постяват в разтвор с аеробния бактерий Bacillus Sublitis. Бактериите започват да плуват в кръг около изкуствените механизми, и когато се сблъскат с тях - започват да се въртят в определена посока като така задвижват механизма в определено направляние в пространството.

Само на няколко стотин бактерии са необходими да работят заедно, за да отключат механизма на задвижването обяснява И. Арънсън. И когато няколко взаимосвързани механизми от този тип се поставят в разтвор, бактериите започват да напрявляват частичките в противоположни направления една на друга в различни посоки, в резултат на което самите частички се въртят синхронно.

"Има голяма разлика между антропогенните твърди материали в живите тъкани, биологичните материали и стоманата или пластмасата от друга страна. Първите са живи.

Биопрепаратите, такива като кожата и тъканите, консумират енергия от хранителните вещества, с които ги снабдява организма за самостоятелен ремонт и адаптация на собствените им структури към околната среда ", отбелязва Арънсън." Нашето откритие показва как микроскопични агенти като бактерии или изкуствени нанороботи, в комбинация с твърд материал могат да бъдат "интелигентен материал", който може да променя динамично своята микроструктура и така да съдейства за отстраняване на нанесената щетата, примерно някъде в човешкото тяло.

Скоростта, с която се извършва въртенето на бактериите, може да се контролира чрез манипулиране на нивата на кислород в разтвора, където са поставени. Чрез намаляване на количеството на кислородът, бактериите започват да забавят съответно въртенето си. Ако кислородът се елиминира напълно, бактериите изпадат в състояние на зимен сън и тяхното движение се преустановява напълно. След като отново навлезе кислород в системата, бактериите се пробуждат от съсътоянието си на анабиоза и започват да се движат отново.
 



Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене